Infiintari firme | Servicii | Contracte si documente

Contracte si alte documente
Ce este un contract si ce trebuie prevazut in mod obligatoriu intr-un contract?

Pentru o perceptie mai realista a implicatiilor, pe care le are semnarea unui contract, nespecialistilor le recomandam sa se gandeasca la un contract ca si la o lege cu o aplicabilitate restransa doar asupra partilor semnatare ale respectivului contract, deoarece, asa cum specifica si art 969 din Codul Civil, “Convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante”.

In fapt, prin aceasta rubrica nu ne propunem sa va oferim o varianta general valabila de contract si nici nu incercam sa va prezentam toate tipurile de contract existente, deoarece o asemenea limitare pur si simplu nu exista, insa va vom prezenta cateva modele de contracte si documente folosite frecvent in activitatea unei societati comerciale.

In primul rand, nu putem vorbi despre “un contract” la modul general. Contractele sunt de tipuri diferite si se aplica de cele mai multe ori unor situatii particulare.
Totusi, unele clauze nu trebuie sa lipseasca din nici un contract. Acestea ar fi:

* Datele de identificare ale partilor: nume, sediu social (adresa), inregistrarea de la Registrul Comertului, persoana care reprezinta firma si in ce calitate, etc; * Obiectul contractului – trebuie precizat intr-o maniera cat mai clara ce se vinde, ce se cumpara, cantitatea, calitatea, ce serviciu se presteaza, in ce conditii, etc; * Pretul (trebuie sa fie determinat sau determinabil) si modalitatea de plata; * Obligatiile partilor (este recomandat sa se detalieze); * Termene. Termene de livrare-receptie, de plata, termene intermediare(pentru contractele cu prestatii succesive), alte termene ce pot caracteriza o anumita situatie particulara; * Livrarea-receptia; * Penalitati de intarziere; * Eventuale conditii de reziliere; * Legea aplicabila in caz de litigiu, instanta competrenta, maniera de notificare reciproca; * Forta majora;

* Semnatura partilor.

Bineinteles, pe langa aceste cazuri de exceptie, exista si unele activitati ce nu pot fi desfasurate de catre unele categorii de agenti economici, dar aceste situatii nu fac obiectul acestui material.

Mai trebuie facuta precizarea ca modelele de contracte si documente prezentate pe aceasta pagina sunt intocmite intr-o maniera cat mai generala cu putinta si, din acest motiv, in cele mai multe dintre situatii este recomandata o adaptare a acestor modele la situatia voastra concreta.

contact